0

Nissan XTrail 2011 ile ilk 6000 km. – Bölüm 1

>Madem güneşli bir İstanbul gününde bir kafede laptop’ımla baş başa üç dört saat geçirmek durumundayım, o halde burada olmamın nedeni olan sevgili Balina ile ilgili ilk izlenimlerimi yazmanın vaktidir. Yanlış anlaşılmasın, şikayet edilecek özel birşey olduğundan değil. Devam edin okumaya lütfen.

Balina, beyaz bir Nissan XTrail 2011 Platinum. Aslında tam adı “kulaklı balina”, çünkü hem balina kadar büyük, beyaz, ağır hareket etmekten hoşlanıyor, ve yan aynaları kulakları gibi. Bilenler bilir, her arabamın bir ismi vardı şimdiye kadar, ilki hariç: ejder, gezici, kızılcık, ve en son da işte bu balina. Bütün isimlerin bir anlamı ve hikayesi var elbet. Galiba ilkinin de bir ismi vardı, ama ne yazık ki gelenek ejder ile yerleştiğinden onun ismini hatırlayamıyorum.

Balina’nın teknik özelliklerini burada tekrar yazmaya gerek yok. Merak eden arayıp kolayca bulabilir.

Sürüş

Önce sürüşten başlayalım: XTrail kesinlikle virajlarda ralli yapmak için alacağınız bir araba değil. Hele benim gibi motorsiklet de kullanıyorsanız, çeşitli güvenli ve ileri sürüş eğitimleriniz var ise (ör. OMM ARA, ARTHonda MEM bu tür eğitimleri alabileceğiniz yerler arasında), ve güvenliğini sağladığınız bir virajı makineyle bütünlük halinde tamamlamanın verdiği keyfi almak için kalkıp kilometrelerce yol gidenlerdenseniz, hoşlandığınız araç kullanma tarzınızla XTrail ile boğuşmak arasında bir seçim yapmak zorunda kalacaksınız. Benim tavsiyem: kendinizi XTrail’e teslim edin ve tarzına uyum sağlayın.

Kendimle çelişiyormuşum gibi gelebilir, ama XTrail’i kendi tarzınıza uydurmaya çalışmak yerine onunla beraber ve aracın kullanım tarzını kabullenerek hareket etmeye başlarsanız, farkedeceksiniz ki XTrail sizi rahat ettirmek ve sizin fazla birşey yapmanıza gerek kalmadan güvenliğinizi sağlamak için üretilmiş bir araba. Bir başka deyişle, virajları dönerken kalp atışlarınız hızlanmayabilir, ama virajı güvenle bitirmeniz için altınızda sizin için çalışan güvenilir bir makine olduğunu hissettiriyor insana XTrail.

Motor ve Otomatik Vites

Yeniden hatırlatmamda fayda var: motorsiklet kullanan biriyim. Bu nedenle uzunca bir süredir benim için motorlu taşıt benzin, manuel vites, motor freni, ve yüksek devirle gelen kontrol demek.

XTrail’in dizel motoru ve otomatik vitesi ile bütün sürüş alışkanlıklarım tepetakla oldu desem yeridir. Hele de ilk 2000 km’de motorun rodajı süresince.

Dizel motor kullananlar unutmuşlardır: motor freni denen birşey vardır :) . Benim gibi dizel kullanmayanların da bilme zahmetine girmediği şeylerden biri, dizel motorların benzinliler gibi vakum yaratarak aracın hızını azaltma yeteneklerinin hemen hemen olmadığıdır (bu cümleye teknik bilgi fırlatmak isteyenler için ekleyeyim: en azından arabalarda kullanılan sıradan dizel motorlar söz konusu olduğunda). Dolayısıyla, XTrail’e geçmemle beraber fren pedalını kullanma miktarım da epeyce arttı. Bir önceki arabasının fren balataları ve disklerini İstanbul trafiğinde üç senede 60.000 km. kullanmış ve hala bitirememiş biri olarak bundan çok hoşlandığımı söyleyemem. Ama XTrail’in frenlerinde ısınmaya bağlı bir zayıflama da şimdiye dek algılamadım.

XTrail’in motoru oldukça iyi bir torka sahip. Hız sabitleyici ile birleştiğinde, bu arabayla uzun yol gitmek bir zevk haline geliyor. 130 km/saat XTrail’in için en iyi sabit hız gibi duruyor: motor 2200 devir civarında kalıyor, ve dik yokuşlarda araç vites düşürüyor. Vites düşürmesi, motorun sürekli aynı devirde çalışmaması açısından önemli. 130 km/saate sabitleyince, hız sabitleyici sizin için kendiliğinden motor devri değiştirme işini de yapmış oluyor :) . Üstelik otoyollarda hız sınırları 130 km/saate arttırıldığı için bunu yapmanız artık tamamen yasal.

Söz açılmışken, hız sabitleyici konusunda dikkatimi çeken özelliklerden biri de, ayarlı hıza geri dönmesi komutunu verdiğinizde bunu son derece yumuşak bir şekilde yapması. Doğrusu, bir Audi A4’ün (2004) zincirlerinden boşanmış misali eski hızına çıkmak için yaptığı atağa, hız sabitleyicinin düğmesine bastıktan sonra uçuşa geçen astronot edasıyla hazırlanmak zorunda hisseden biri olarak XTrail’deki sistemin ahesteliği beni mutlu etti.

Otomatik vitesin geçişleri gayet sarsıntısız. Düşük viteste ve yüksek tork talep eder bir durumda değilseniz (ör. gazı köklemiyorsanız), üst vitese geçişte tork sürekliliğini koruyarak sürekli bir çekiş hissi veriyor. Ancak otomatik vitesin sizi zıplatdığı durumlar hala var: dururken vitesi sürüş konumuna alıp (yaklaşık 1-2 saniye) beklemeden gaz vermeye başlarsanız, veya düşük viteste araç vites düşürdüğü anda sert bir şekilde gaz verirseniz birden sert bir ileri atılma yapabiliyor. Yani XTrail’e yumuşak davranırsanız, o da sizin rahat ettiriyor ve sarsıntısız taşıyor.

Otomatik vitesle ilgili hala aklıma takılan bir şey var: teknik servis vites sisteminin adaptif olduğunu, yani sizin sürüş tarzınızı gözlemleyip ona uyum sağladığını söyledi. Ancak rodaj için ilk 2000 km boyunca motor devri 2500 devir/dakikayı aşmadan aracı kullandıktan sonra, normal olmayan bu kullanımın etkilerinin adaptif sistemin hafızasından çıkma zamanının ne olduğunu hala merak ediyorum. Belki de ilk bakımda sıfırlıyorlardır. Bir ara sormak gerek.

Motor ve vites sistemi ile ilgili olmasa da, bahse değer bir diğer ilgili sistem de yokuş yukarı kalkış destek sistemi. Sistem iki saniye boyunca devrede kalıyor, ve aracın arkaya (veya öne!) kaymasını engelliyor. Eğimli yerlerde park etmeyi ve parktan çıkmayı da kolaylaştıran bu sistem ileri viteste olduğu gibi, geri viteste de çalışıyor. Ancak kullanırken dikkatli olmakta fayda var: sistem aracın vites geçişi (ör. boştan ileriye) tamamlanmadan devreye girmeyebiliyor. Bu da benim gibi uzun süreli beklemelerde aracını boşa veya parka alan kullanıcılar için bazen sorun yaratabiliyor (boşa veya parka almak aracın kitapçığında da öneriliyor).

Servis ve Satış

Nissan Türkiye’de distribütör firma aracılığıyla değil, kendisi bulunuyor. Ben bayi ve servis olarak Park Nissan, İstanbul (Basın ekspres yolu, Deva yanı) ile çalışıyorum ve memnunum. Giderseniz benden de selam söyleyin :) Araçların satışı, teslimi, ve işletimi sırasında ille de problem çıkar. Şimdiye dek çıkan problemleri takip etmek konusunda tutarlı ve başarılıydılar.

Gelecek bölüm: 4×4 kar ve buz performansı, iç mekan, gürültü, konfor ve genel değerlendirme.

Güvenli sürüşler,
–eg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *